Липсата на президентски указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР, го спря по пътя към министерското кресло.

Така гласуването на оставките на вътрешния, на транспортния и на регионалния министър, както и избирането на новите министри, беше отложено.

„Надявам се, че президентът не иска да предизвика правителствена криза и да блокира избора”, коментира лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

След като премина първоначалният шок от отлагането на гласуването, от ГЕРБ направиха процедура в друга посока.

„Да поканим в Народното събрание главния прокурор и министъра на вътрешните работи, за да ни информират по случая, свързан с това, че обвиняеми за рекет и тежки престъпления роднини на български депутати са напуснали незаконно страната само часове след като са получили промяна на мярката си за неотклонение”, предложи Маноил Манев.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров дойдоха по-късно в пленарната зала, за да отговорят.

Оказа се, че Илия Стоилов е напуснал страната, но защото е бил пуснат с мярка за неотклонение „подписка”.

А малко преди да напуснат залата демонстративно, БСП контраатакуваха и попитаха подслушвани ли са европолитици у нас по време на европредседателството.

„Как така се случва, че имаме съмнения за подслушване на европейски политици в България от чужди служби”, заяви Драгомир Стойнев от левицата.

Така темата напълно се промени и започнаха удари под кръста и от двете страни. От ГЕРБ настояваха да чуят за брата на депутата Георги Стоилов, а от БСПза имотното състояние на премиера.

Междувременно номинираният за поста в министерството на транспорта се оттегли.

Александър Манолев отказа да стане министър на транспорта след разговор с премиера Бойко Борисов. Манолев е разговарял както с премиера, така и с вицепремиера Валери Симеонов. На извънреден брифинг той посочи като причина за оттеглянето си медийни спекулации срещу него.

Коалиционните партньори останаха изненадани от развоя на събитията и директно посочиха откъде идва атаката. Социалистите определиха ситуацията като действия в състояние на паника. Георги Свиленски от БСП обяви, че нищо повече не може да ги изненада.

Самият Александър Манолев не знае дали ще запази поста си на заместник министър на икономиката или ще се оттегли напълно от властта.