Вътрешният министър в оставка Валентин Радев потвърди, че Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов, е напуснал страната.

Илия Стоилов беше задържан през октомври миналата година и беше обвинен за участие в престъпна група за изнудване, рекет и отвличания. Той обаче е напуснал България на 6 септември, след като на 29 август Специализираният наказателен съд е изменил мярката му за неотклонение от „задържане под стража” в „подписка”.

„Илия Стоилов е напуснал легално България, не е обявен за издирване и не са му налагани никакви ограничения за напускане на страната, направил го е през ГКПП „Калотина”, поясни Валентин Радев пред депутатите. Той и главният прокурор Сотир Цацаров бяха изслушани по случая в парламента по искане на ГЕРБ.

Снимка: Ладислав Цветков

Цацаров поясни, че Илия Стоилов е освободен от съда незабавно, а Специализираната прокуратура веднага е протестирала. Протестът е разгледан на 11 септември т.г., като отново е постановена най-тежката мярка за неотклонение. „Към настоящия момент мярката „задържане под стража” спрямо Илия Стоилов не е изпълнена, защото от справката, представена от МВР, сектор БОП – Разград, е видно, че той е напуснал територията на страната”, заяви главният прокурор.

„Разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, за лицето, което го е придружавало, и евентуалната цел на пътуване”, допълни Цацаров.

По-рано в парламента лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов цитира твърдения, според които Илия Стоилов заминал за Чехия с голяма сума пари.

От БСП напуснаха залата преди изслушването на Сотир Цацаров и Валентин Радев, защото не приемали изслушване „по слухове”.