Рокадите в кабинета бяха временно блокирани заради липсата на президентски указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР. Така гласуването на оставките на вътрешния, транспортния и регионалния министър, както и избирането на новите министри – беше отложено.

По Конституция – след предложение на Министерски съвет, президентът назначава и освобождава висшите военни и изпраща дипломати за посланици.

След промените в закона за МВР от 2015г., главен серкетар се назначава и освобождава с указ на президента. По силата на текста от Конституцията за споделените правомощия, указите се преподписват и от президента, и от изпълнителната власт.

Парламентът е можел да гласува предложението за нов състав на Министерски съвет и без да се чака указа на президента, твърди обаче бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

„Младен Маринов би изпаднал в конфликт на интереси. Има законова процедура, по която да бъде избегнат този конфликт на интереси – най-вероятно отново се търси скандал. Както виждате, сега виновник за спъването на процеса за обновяването на правителството е посочен президентът”, каза Киров.

Самият президент – Румен Радев беше освободен с указ като командир на ВВС, за да се включи в президентската кампания на 10-ия ден, след като обяви оставката си.

Румен Радев бързо разписа указа за освобождаването на началника на ВМА ген. Николай Петров, който стана здравен министър. Решението за освобождаване на главния секретар е в президентството, но държавният глава е в чужбина, има визита зад граница до началото на другата седмица. В основния закон не се посочва срок за подписването на указ.