Отстраняването на Христо Даскалов от поста директор на Агенцията е заради нарушение на изборния закон. Това обясни в ефира на "Тази сутрин" служебният земеделски министър Явор Гечев. Според Даскалов обаче уволнението му е свързано с опити фитосанитарният контрол на Капитан Андреево да се върне в ръцете на частна фирма.

Земеделският министър Явор Гечев отрече отстраняването на Христо Даскалов да има нещо общо с „Капитан Андреево“.

„След свършването на предизборната кампания Христо Даскалов се връща на работа, макар че в изборното законодателство пише друго. Преди да са излезли изборните резултати, той е избран на всичкото отгоре за народен представител. Връща се по спешност. След звънене на ресорния зам.-министър г-н Даскалов: Елате удължете си отпуската, защото пише това в законодателството. Той казва: "Не, аз съм се консултирал с министри и това, което може да направите е да ме глобите 300 лв.“, обясни Гечев.

Даскалов подписал анекс към изтекъл договор и уволнил двама души, заяви още земеделският министър.

„Някой е заблудил министър Гечев. Няма такива уволнени служители. Имаше само двама служители, които бяха преместени от една структура в друга“, каза Даскалов.

ГКПП Капитан Андреево
Снимка: bTV

Според него заместникът му работил срещу държавния контрол над „Капитан Андреево“.

„В периода 31 август до моето завръщане на трети г-н Христо Вълчанов трябваше да извърши няколко неща, които той всъщност не извърши. Той вършеше точно обратното“, казва Даскалов.

Очаква се следващата седмица МС да обяви „Капитан Андреево“ за обект от националната сигурност, което ще изключи възможността частни фирми да работят там. 

Междувременно шофьори на „Капитан Андреево“ са ядосани, че чакат с дни резултатите от пробите на плодовете и зеленчуците.

ГКПП Капитан Андреево
Снимка: bTV

„Иди на тая рампа, после иди на другата рампа , документи дай... и така чакаш - 3 часа, 4 часа , ама минават 30 – 40 часа“, казва турски шофьор. 

На здравния и фитосанитарния контрол днес имаше 40 тира. Проби от „Капитан Андреево“ към Националната лаборатория с капацитет 23 броя на ден се пращат два пъти в денонощието.

ГКПП Капитан Андреево
Снимка: bTV

Новият шеф на агенцията по храните ще иска назаем лабораторно оборудване от друго министерство, за да се обработват по-бързо и повече проби след 15 октомври.