Рокада в правителството. Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на правосъдния министър Янаки Стоилов за конституционен съдия. Постът му в изпълнителната власт заема досегашният му заместник Иван Демерджиев.

Янаки Стоилов ще положи клетва в Конституционния съд на 15 ноември.

„Авторитетът му е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист, Иван Дерменджиев е юрист с авторитет и позиции, който се е утвърдил като успешен и принципен заместник-министър“, заяви държавният глава.

Назначението предизвика светкавична реакция на бившите управляващи.

„Той днес си изпрати Янаки Стоилов, честито на БСП, урежда хората им на работа. за да не стават такива грешки в Конституционния съд. Повече няма да става така - някакъв съд ще казва, че добрите момчета не са министри“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Скандалът между Радев и Борисов предизвика и сигнала на здравния министър Стойчо Кацаров до прокуратурата срещу лидера на ГЕРБ.

Според Стойчо Кацаров, Борисов е разпространил обществено опасна фалшива новина с думите си в неделя, че у нас имунизират с ваксини с изтекъл срок на годност.

„Аз съм смаян, как може Борисов да прави внушения за българските медици и да плаши българите, за да употребява техните страхове политически, недопустимо е“, посочи Радев.

В отговор Борисов извади писмо от „Пфайзер“, от което става ясно, че сроковете на ваксините са удължени с по три месеца - от 6 на 9 месеца. „И къде ми е вината, че съм казал истината, какво да ме разследва, бе, трябва да го арестува него“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Борисов цитира изказвания на Кацаров от миналото, според които коронавирусът не е особено опасен и вирулентен. На финала той обяви, че иска да се яви на дебат, но не с Асен Василев, който вчера го покани, а с Румен Радев. 

Държавният глава му отговори: „Да беше се кандидатирал за президент - щяхме да дебатираме. Вече е късно“. Засега пряк сблъсък Радев - Борисов няма да има. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!