Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров сезира Софийската градска прокуратура относно изказване на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19.

Причината е, че на 24 октомври Борисов е обявил: „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – „Пфайзер“ – до 30 септември им е срокът на годност“.

Според Кацаров, Бойко Борисов е разпространил обществено опасна фалшива новина с изказването си в неделя, че у нас имунизират с ваксини с изтекъл срок на годност. 

Здравният министър уверява, че у нас се прилагат единствено ваксини и лекарства в срок на годност. И от Европейската агенция по лекарствата, и от Изпълнителната агенция в София категорично отрекоха и обясниха, че срокът на годност е удължен след тестове за качество и безопасност, и при правилно съхранение. 

„Изявлението е от категорията фалшиви новини. В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност. Пандемията с Ковид-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички сфери на обществени живот“, пише в сигнала на здравния министър.

ГЕРБ отговориха на Кацаров с позиция до медиите, според която здравният министър е "единствен виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите препарати е удължен".

Всеки ден престой на поста му вдига степента на обществена опасност, твърдят още от ГЕРБ.

Целия текст може да видите тук:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!