Поскъпването на храните продължава и в началото на март. Това показват данните на Комисията по стоковите борси и тържища. Най-висока е цената за килограм оранжерийни краставици. На 2 март тя е 5,99 лева на едро.

Доматите струват 4,12 лева. Увеличение има и при морковите и зрелия лук. Вносните зеленчуци са по-евтини. На 2 март краставиците са 4,35 лева, а доматите струват 3,96 лева на едро.

Данните на земеделското министерство показват, че България е изнесла 31 630 тона пресни зеленчуци за първите 10 месеца на 2022 година. Вносът на зеленчуци за същия период е 235 000 тона.

В оранжериите на зеленчукопроизводител от Петрич проверихме какви са причините за високите цени на основните зеленчуци на пазара, има ли спекула в цената и пред какви предизвикателства са изправени българските зеленчукопроизводители.

В оранжериите си Красимир Учителски в момента има само зеле, зелени салати и репички. Доматите и краставици са засадени, но очаква продукцията да е готова през лятото, когато е сезонът им. Той е убеден, че спекулата в цените на зеленчуците се дължи на това, че пазарът разчита основно на внос.

„Когато имаме българско производство, за да задоволи българския пазар, цените изобщо не достигат такива, каквито са в момента. В нормалните месеци за производство на домата и краставици цената е около от 2 до 3 лева за продажба в самите магазини, на маси и тържища. А от производителя, на една средна цена тогава излиза от 1,2 лв. до 1,3 лв.“, коментира той.

В началото на март отново се наблюдава поскъпване на зеленчуците. Анализаторите също изтъкват като причина засиления внос. В същото време българската продукция се изнася в различни страни.

Какво коментираха експертите за цените на зеленчуците у нас – вижте тук: