Куриозен случай в столична детска градина. Родителите твърдят, че детето им влязло по "втория начин" без да подозират. Таен запис разкрива как директорката ги съветва да намерят медицински документ за хронично заболяване. Директорката отрича вменената вина.

Синът на Силвия Михайлова имал неуспешен опит да влезе в желаната детска градина. Семейството споделило с приятел за проблема си, който пък предложил да ги свърже с директорката. И така през октомври родителите получили покана да занесат документите. По-късно им искат протокол за хронично заболяване.

„Защото детето е записано като хронично болно. И аз им казвам как е възможно това без аз да знам?”, коментира майката.

Родителите отказват и записват разговора с директорката. Става ясно, че детето е постъпило в градината по реда за хронични заболявания. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Той не е вкаран в системата и аз нямам как да го вкарам. Вариантите са два: или през системата, или с протокол. Добре, аз искам друго нещо да питам. След като той от 6 месеца е в детската градина...Никъде не е записан. Т.е. той ходи на градина нелегално? Горе-долу, да”, чува се на записа.

Става ясно, че директорката дава идея как майката да се сдобие с необходимия документ.

„Ако е направил два отита. В рамките на два месеца си е абсолютно хронично заболяване. Просто си представях, че тези неща се издават за по-сериозни болести. Не. И нито един лекар, в момента, в който го е установил това няма да Ви откаже да Ви напише този протокол, разбирате ли”, става ясно от записаното.

Снимка: btvnovinite.bg

Майката Силвия Михайлова коментира, че е обиден фактът, че се опитват да шантажират родителите да плащат такси, на ръка, под масата да се дават пари, само и само да се ходи на детска градина. „Защото това означава, ако е ясла - точки за детската градина, ако е детска градина, точки за първи клас. А извън градината остават деца, които наистина трябва да бъдат приети.”

Първоначално директорката обясни, че детето е прието с всички необходими документи, но те вече са върнати на родителите. 

Ето и обяснението след като изслушахме заедно записа. „Те са донесли документите в мое отсъствие и са ги оставили на сестрата. Сестрата не ми е предала всички необходими документи”, казва Албена Иванова, директор на ДГ 87 "Буката".

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки това градината върнала на родителите около 200 лева за платените такси. Казали са на майката, че всички бележки са сторнирани и да си вземат сумата за таксата за сина им.

„Да, подходих малко емоционално. Майката ме обвини, че със счетоводителката сме си разделили парите от таксите”, посочи директорката.  

В крайна сметка Силвия Михайлова отписва детето си и се надява да влезе в друга градина.