Интензивното отделение на педиатрията в София затваря до 5 януари. Причината е сериозна кадрова криза в болницата. Лечението на спешните пациенти ще се поеме от три други болници в София.

Въпреки уверенията, че децата няма да останат без лечение, новината за затваряне на интензивното отделение доведе до тревога сред родителските асоциации.

„Лекарите нямат условия, в които да работят, и са принудени да напускат. Децата отново ще бъдат разкарвани от отделение на отделение (...) Родителите ще бъдат в огромно объркване”, заяви Цвета Брестничка.

Самата тя знае, че проблемите на педиатрията датират от много време. Затова е изненадана, че от здравното министерство научават за тях толкова късно, както призна министърът вчера.

На протест педиатрите излязоха през април и май тази година. Още тогава стана ясно, че в болницата липсват медици.

Временният директор на болницата доц. Калайков днес не пожела да застане пред камерата ни. Част от доводите са в писмо, чието съдържание потвърдиха от здравното министерство:

1. Имаме депозирани две молби за напускане от двама - трима анестезиолози. Третият в момента е в отпуска и по принцип не обслужва децата, нуждаещи се от интензивно лечение.

2. В момента голяма част от дежурствата се поемат от колеги с много малък клиничен опит, което създава реална опасност от възникване на нов инцидент.

От вчера по спешност деца се приемат в „Пирогов”, Александровска и в Националната кардиологична болница.