Родители внасят предложения в Столичната община срещу недостига на свободни места в столичните детски градини, ясли и училища. Според данни на Инициативния комитет за качествено образование, извън детските градини и яслите са около 8 хиляди деца.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от статистиката са двете дъщери на Анелия. И за двете ѝ деца историята се повтаря. Когато вече порасналата Стела била на 2г., нямало място за нея в детска ясла. Сега пък малката Антоанета е отпаднала от класацията.

„Сега, когато кандидатствам с малката ми дъщеря виждам, че много от нещата не са се променили – недостиг на места, хроничните заболявания са все още порта за нерегламентиран прием”, заяви Анелия.

Именно тези проблеми събраха на протест недоволни родители пред Столичната община. Те предлагат да бъдат обезщетявани с ваучер, когато детето им не бъде прието в държавна градина или ясла. Столичната община не приемат обаче идеята.

„Това е временна мярка, това са хора, които искат да бъдат активни, да ходят на работа, а не да получават минимална сума, за да отглеждат детето си”, каза Малина Едрева, председател на Комисията по култура и образование към СОС.   

Снимка: btvnovinite.bg

Според данни на Столичната община недостиг на места в детските градина няма, има само в яслените групи, за които след класиранията чакат още 5200 деца. От Инициативния комитет обещаха толеранс и временно спиране на протестите.