Рязък скок в цените на метана. От началото на август той е поскъпнал с 25%, което го прави най-скъпото автомобилно гориво у нас.

Затова Комисията за защита на потребителите поиска от антимонополния орган да провери има ли картел.

Нa 31 юли cpeднaтa цeнa нa ĸилoгpaм мeтaн беше 3,71 лева, a от 03.08. ce e пoвишил дo 4,66 лева. Увeличeниeтo му за една гoдинa също е рекордно - цeли 182,42%.

Браншът отрича да има картелно споразумение и обяснява скока с поскъпването на природния газ у нас.

Таксиметровият шофьор Боян Василев вече е сменил метановата уредба с газова. Ценaтa му за километър пробег в София е надвишила 1,50 лв.

„Няма иначе икономическа логика да работиш такава работа, в момента метанът гони 6 лв. Автопаркът на таксиметровите коли над 90 процента е на метан. 50 процента от колегите спряха изобщо да работят, защото автомобилите им не подлежат на смяна на друго гориво“, обясни Боян Василев от Българската асоциация на таксиметровите водачи и превозвачи в България.

На метан се движат и много градски автобуси, горивото ползва и индустрията. Преди дни Комисията за защита на потребителите се самосезира и провери 22 метанстанции и определи поскъпването като странно.

„Комисията за защита на конкуренцията, която има правомощията да провери дали случайно не става въпрос за картел или това е обусловено от някакви други фактори - работата по въпроса е в нейни ръце“, отбеляза Иван Френкев, председател на КЗП.

Според Българската газова асоциация високите цени на метана се дължат на скока при природния газ заради Украйна.

„Същият този метан, който е добит от природния газ, преминавайки през България, в Белград струва в лева - 1,76 за килограм. А в България – 5,20 лв.  В Унгария кубикът е 66 долара за мегават часа, а при нас 151 долара за мегават час - повече от два пъти. В момента „Булгаргаз“, отказвайки да получава директно, прекупува руски газ от посредници, които се явяват като негови доставчици“, каза Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация.

Последният скок при метана Павлов обясни с несигурност в доставките на газ за септември.