Потресаващ разказ пред bTV на 19-годишно момиче, бито от полицаи на протеста срещу Българския футболен съюз миналия четвъртък.

Тя обясни, че е станала жертва на брутална агресия от страна на четирима полицаи в градинката при църквата „Св. Седмочисленици“, докато се опитвала да си тръгне от протеста.

„Просто ме събориха на земята, удряха ме. После ме накараха да стана, при което аз станах и пак ме удариха - с палки, с ритници“, сподели момичето.

„Обиждаха ме и ми говориха. Дори още докато ме бият, ми обясняваха защо ме бият - че ще ме ритат нарочно в корема, за да нямам деца. После ми обясняваха, че точно това е била тяхната цел - да нямам деца, да не мога да родя, а дори и да родя - да не ги видя живи“, добави тя.

„Те ме вдигнаха и ме оставиха на една пейка с други хора, които бяха пострадали по същия начин. После просто ни казаха да станем, вкараха ни в един бус и ни закараха в районното. Нямаше разпит, един от полицаите дойде при мен и каза, че той ме е бил“, каза още тя.

Не е ясно дали служителите на реда, нападнали 19-годишното момиче, са идентифицирани.

Не мога да спя. Сънувам го като кошмар. Не искам да излизам, имам чувството, че винаги може просто да ме намери“, обясни тя.

На фона на множеството сигнали за полицейско насилие на протеста трима полицаи са отстранени от длъжност след безредиците, обявиха от ръководството на МВР.

Медиите обаче нямаха възможност да зададат въпроси кои са те и в кои точно събития по време на протеста са участвали.

Срещу униформените са образувани дисциплинарни производства. Вътрешната проверка продължава.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че са взети мерки подобни случаи на полицейски произвол да няма. С полицаите ще работят психолози. Стоянов уточни, че сред протестиращите е имало и платени провокатори.

Ранени има и в редиците на служителите на реда - 33-ма полицаи. За същата нощ пред bTV разказва и един от най-тежко пострадалите.

„Сменихме колегите и бяхме на първа линия, след което веднага ме уцелиха с камък в областта на интимната област. Паднах на земята и колегите ме видяха. Веднага реагираха и извикаха линейка и след това много не помня, но се озовах в МВР болница. Три дни бях в МВР болница, след което ме изписаха и сега съм на домашно лечение“, каза мл. инспектор Александър Върбев.