Зрители на bTV сигнализираха за проблем със светофарите със звукова сигнализация. Оказва се, че на кръстовищата във всички посоки „умните светофари” издават еднакъв звук, който не е добре регулиран.

Такива светофари в София са на общо 220 кръстовища. Между улица „Алабин” и булевард „Витоша” се намира един от тях, който обаче е объркващ за незрящите. В това се убеждава Иван Янев, който се разминава на косъм от злополука, докато чака звука, сигнализиращ зелено.

„В един момент заложих, че е за мен. И тръгнах. Оказа се, че трамвай съвсем тихо се е приближавал”, разказа мъжът.

Ако на това кръстовището на бул. „Витоша” и ул. „Алабин” трябва да се ориентираме само по червения светофар, рискуваме да пресечем на червено.

Проблем със светофарите няма, обясниха от Столичната община: „Ако идва от ляво по-силния звук, значи свети зелено за перпендикулярно, а ако е пред вас или зад вас – значи е за пред вас”, обясни Димитър Петров, директор на дирекция „Управление и анализ на трафика“.

„Цяла София е озвучена като коледна елха, но това озвучаване не помага. Никой не разчита на тези звънци. Звукът се разсейва. И въпреки, че от общината твърдят, че звукът е насочен – такова нещо няма”, настоява обаче Иван.

Предстои поставяне на допълнителен сигнал – чрез натискане на бутон ще се чува глас, който указва правилната посока. Според общината мерките са нужни единствено за улеснение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!