Пресичане с риск за живота в центъра на София. Причината - липса на пешеходна пътека на главен булевард. 

Илиан Антонов пресича неправилно всеки ден. Не се притеснява да го признае, защото казва, че е принуден. Голямото разстояние между два от светофарите на централния бул. „Дондуков” кара много хора да постъпват като него, въпреки опасността от натовареното движение.

Оттук минава най-голямата част от потока, защото единият светофар отива до частен паркинг, докато светофарът на улица  "Бяло море" отива от другата страна съвсем накрая на Заимов.

Затова хората, които пресичат тук, искат пешеходна пътека. От Столичната община обаче са против. Причината - според управата броят пешеходци в проблемния участък не е достатъчен.

Просто по-удобно е да пресичаме тук, въпреки че не е правилно… човек трябва внимава, но тази пешеходна пътека за нас е нужна, за целия квартал, посочва Илиан Антонов.

За да разрешим спора между пешеходците и общината, направихме експеримент. За един час в работен ден от тук пресякоха 103 души. А по норматив общината трябва да сложи пешеходна пътека, ако са поне 50.

Така от столичната управа се готвят да направят ново собствено официално преброяване.

Ще бъде направено ново преброяване на пешеходните потоците и необходимостта от поставяне на пешеходна пътека ще бъде преценена от Консултативния съвет по пътна безопасност към Столичната община.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!