За втори път в историята страната ни е посетена от главата на Римокатолическата църква. 17 години след покойния Йоан Павел II, на 5 май посрещнахме папа Франциск.

 1. В папския самолет

На път за България, папа Франциск проведе лични срещи с всеки журналист на борда на самолета. Светият отец получи специален дар.

Снимка: btvnovinite.bg

Редкия шанс да му го връчи имаше екипът на bTV – Петър Нанев и операторът Добромир Иванов. Те дариха футболна фланелка.

 На българска земя

Самолетът на Негово Светейшество кацна малко преди 10 ч. на столичното летище, където беше посрещнат с най-високи държавни почести. От София Франциск отправи призив за мир на земята, диалог между религиите и толерантно отношение към мигрантите. 

Снимка: bTV

Въпреки прецизната точност и мерки за сигурност, усмивката не слизаше от лицето на папа Франциск. Особено при поздрава на деца в народни носии. 

По-късно Франциск и Бойко Борисов разговаряха, но беше ред и на подаръците – златотъкана икона на Св. Св. Кирил и Методий, омофор – лента символ на епископската власт и българско кисело мляко. По думите на Борисов папата го е поздравил за направеното За западните Балкани.

 Президентът Румен Радев посрещна папа Франциск

Президентът Румен Радев посрещна папа Франциск с пълен военен церемониал. И след среща на четири очи, говориха пред дипломати и политици.

„Днес, когато омразата и ксенофобията се завръщат в Европа, ние си спомняме за великата мисия на Светите равноапостоли Кирил и Методий – да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности”, заяви българският държавен глава.

Снимка: Ладислав Цветков


От България като мост  между изтока и запада Папата подчерта значението на човешкото братство и общо съжителство отхвърляйки насилието и принудата. Папата дари на президента ценни документи на папа Йоан XXII, наричан „Български”, а държавният глава на него – дървено разпятие за възрожденски иконостас.

 Папа Франциск и патриарх Неофит

Днес станахме свидетели И на историческа среща между папа и патриарх! Главата на Българската православна църква Неофит посрещна Франциск в Синодалната палата. В делегациите бяха митрополити и кардинали.

Снимка: EPA

Срещата между двамата духовни водачи премина при закрити врата. Пред висшия клир на нашата църква папа Франциск обърна внимание на  на гоненията срещу християните  през миналия век у нас, на грижата за бедните и неоправданите. И изтъкна значението на мисията на Св. Св. Кирил и Методий за евангелизацията на Европа.

Главата на Римокатолическата църква изрази и надежда, че един ден двете църкви ще могат да имат общи служби. А патриарх Неофит е подчертал, че „глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос”.

След края на срещата папата се отправи към патриаршеския храм за мълчалива молитва пред иконите на Св. Св. Кирил и Методий – съпазители на Европа. Светият отец остана за малко сам в средата на храма. А после в нарушение на протокола, 20 минути поздравяваше множеството, раздаваше подаръци и се снимаше с поклонници.

 1. Молитвата Царица Небесна” 

Традиционната неделна молитва „Царица Небесна” започна в 13 ч. До Светия отец застанаха всички религиозни деноминации у нас. За момент папата се обърна с лице съм иконата на Св. Богородица от Несебър „Врата небесна”, изключително скъпа на неговия предшественик папа Йоан XXIII, наричан „Българския папа”, защото почти 10 години Анджело Ронкали е бил представител на Ватикана в България.

Снимка: Ладислав Цветков

Цялото апостолическо пътуване на папа Франциск  у нас преминава по стъпките на папа Йоан XXII, който след мисията си в София прави най-големите реформи в католицизма.

 Света литургия на пл. „Княз Александър I

 Хиляди в България и по света проследиха Светата литургия, която главата на Римокатолическата църква отслужи от София. Тя се проведе на площад „Княз Александър I” и продължи близо два часа.

„Скъпи братя и сестри, Христос Воскресе! С този поздрав папа Франциск поздрави българите, с него започна и неделна Света литургия. Това е най-масовото събитие от посещението му у нас. Само раздадените покани бяха 7600. 

„Да свидетелстваме за любовта на Христос, любов, която ни подтиква и ни кара да бъдем готови да се борим за общото благо, да бъдем слуги на бедните, герои в революцията на любовта и служенето, способни да устоим на патологиите на консуматорския и повърхностен индивидуализъм”, каза Негово Светейшество.

Снимка: Ладислав Цветков


Светата литургия е основното тайнство в Католическата християнска църква. Пресъздава жертвоприношението от Новия завет, в което Иисус Христос се принася в жертва за хората чрез хляба и виното.

На площада богомолци от страната и чужбина дойдоха, за да станат част служението, наричано „връх и център на християнския живот”.

Снимка: btvnovinite.bg

На литургита имаше и припаднали. Медицински екипи оказаха помощ. Малко пред 18 ч. вярващите запазиха молитвена тишина. Литургията свърши и ги изпратиха с Любов.

Преди началото, Франциск  обиколи площада с папамобила и не спря да маха на хората. Част от тях се здрависаха с него, други се снимаха .

 1. Поклонници

Желаещите да видят папата бяха стотици – някои дошли специално от чужбина. От рано сутринта пред президентството дойде семейството Йорданови, с най-нетърпеливия 6-годишен Любен. Тук е и Силвия, която от 30 години живее в Австралия. Прибира се заради Франциск. 

Снимка: Ладислав Цветков

На опашката беше и Паоло Кортези – свещеникът, който напусна страната ни заради приютените от него бежанци в Белене. Сега води огромна католическа група от Северна България.

 1. Мерки за сигурност

Мъж с пластмасов пистолет беше арестуван на едно от КПП-тата в София. Задържаният е пожелал да влезе с него на площада пред храм „Св. Александър Невски”, но е отведен за разпит.

От МВР не съобщават повече подробности. Първият ден от апостолическото посещение премина при изключителни мерки за сигурност.

 • Коментар на водещия: Изборът е ваш
 • Петър Нанев: Вече съм убеден в могъществото на духовните лидери, в частност на папата
 • Папа Франциск остави в България ритуална дреха, камбана и олтар
 • Митрополит Антоний: Папата ни даде пример как пастирът отива при стадото
 • Посланикът ни във Ватикана: Посещението на папата е доверие към нашата политика
 • Папата в Северна Македония: Приключи апостолическото пътуване на Светия отец
 • Папата е в Северна Македония: Екип на bTV го придружава до края на визитата
 • Деца отправили телефонни заплахи към папа Франциск
 • Над 15 000 души се очакват в Скопие за посещението на папа Франциск
 • От София папата призова за диалог между религиите като условие за мир
 • Какво е общото между папа Франциск и Джузепе Ронкали – българският папа?
 • За делото на майка Тереза
 • За значението на молитвата за мир на папа Франциск
 • Събитие за мир на пл. „Независимост” в София (ВИДЕО)
 • Откъде тръгва идеята за общата молитва за мир
 • Папа Франциск сложи началото на нова ера в католическата църква
 • Апостолическите пътувания на папа Франциск
 • Приключи срещата на папата с католическата общност в Раковски (СНИМКИ)
 • Папата: Песимистите съсипват всичко – дори торта, сипвайки оцет върху нея
 • Деца изпълниха народен танц в чест на папата (ВИДЕО)