Спирането на газовите доставки е „тема, която е била обсъждана многократно с министъра на енергетиката и в комисия. Предвидени са действия за такава ситуация“, заяви председателят на комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски в „Тази сутрин“.

По думите му като причина за спирането на доставките е изтъкнато неплащането в рубли, но по договор страната ни е изрядна, защото по договор плащането е в долари.

"През последните седмици обсъждахме как да се плаща на Русия. Информацията от, която късно снощи пристига е буквално от днес за днес и аз също съм изненадан. Явно причината е отказът на България да плаща в рубли, тъй като по договор парите, които даваме, са в долари", разказа Рибарски

По думите му внос алтернативите са внос на втечнен газ от терминали в Гърция и от Турция, а цената ще зависи от борсовата търговия.

Рибарски заяви, че количеството в газохранилището отговаря на ситуацията, тъй като сме в края на зимния сезон. Лятното потребление на газ е наполовина по-малко от зимното, което е около 10-11 млн. куб. метра, по думите на Рибарски.

Според него България е изрядната страна и предполага, че ще потърси обезщетение за нарушаване на договора.

Рибарски предполага, че ще има компенсации за засегнатите от спирането на газовите доставки индустриални предприятия.

Председателят на комисията по енергетика в парламента очаква и координиран европейски отговор на спирането на газа от страна на Русия.

Вижте целия разговор във видеото.