Тази година седмокласниците са изкарали средно по 51,06 точки по БЕЛ и 36,33 по математика на националното външно оценяване (НВО). Общият им брой е 100. Резултатите бяха обявени на брифинг в просветното министерство.

В сравнение с миналата година резултатите по БЕЛ са по-ниски, а по математика по-високи.

От просветното министерство заявиха, че разликата е незначителна, защото е в рамките на статистическата грешка.

По математика са по-високи с близо 3 т., а по хуманитарния предмет са по-ниски с 2 т. от миналогодишните.

Средният резултат по БЕЛ е 51,06 точки тази година, при 53,06 за 2019.

Средният резултат по математика тази година е 36,33, при 33, 62 за миналата година.

На изпита по БЕЛ на 15 юни са се явили 56 822 седмокласници в страната, а по математика, на 17 юни, учениците в седми клас са били 56 767. Тези изпити бяха осъществени след период, пред който основното обучение на учениците беше дистанционно, каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя отбеляза, че това е втората година, в която националното външно оценяване в седми клас е в този формат и учениците са се обучавали по учебните планове и програми от новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Резултатите от външното оценяване са съпоставими с тези от предходните години, но остават тревожно ниските резултати, особено по математика, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той добави, че училищата, които са били с ниски резултати, като цяло, повече са ги понижили, а повишението в резултатите е при училищата с традиционно високи постижения.

Националното външно оценяване беше проведено след онлайн обучение заради епидемията от коронавирус. Кандидатстването след VII клас е от 3 до 7 юли.