Сигнал за нередност на националното външно оценяване по български език след седми клас. Преразказът по "неизучаван текст", за някои се оказа познат.

"Досьо излезе умърлушен от лекарския кабинет..." Така започва откъсът от романа на братя Мормареви “Задача с много неизвестни” - част и от последния въпрос на изпита, където седмокласниците трябва да направят преразказ по непознат текст.

Диляна, която е майка на седмокласничка, открива задачата в учебна тетрадка на едно издателствата, по което учат част от кандидат-гимназистите .

“Тук задачата е преразкажете текста от името на Досьо, докато на самия изпит задачата е прочетете текста и го преразкажете подробно от името на Досьо”, казва Диляна Гюрова, родител на седмокласник.

Текстът в помагалото разглеждаме заедно с дъщеря ѝ Доротея.

„Текстът не беше особено смислен, както ни го поднесоха. Не е справедливо спрямо останалите“, смята Доротея.

Министерството одобрява само учебниците, по които учат децата. А помагалата не са задължителни и се избират от преподавателите.

Авторските колективи в издателствата пък сами подбирали произведенията, без да имат достъп до банката с текстове - допълниха от МОН.

„Вие знаете знаете, че изпитните варианти са 2. Тоест шансът да се изтегли първи вариант, в който да е се изтегли този вариант е 50 на 50. Случайност е, че точно този вариант е изтеглен“, обясни Таня Михайлова, зам.- министър на образованието.

От издателството заявиха, че нямат отношение към текстовете на изпитите. А родителите настояват:

„Да се прецизира дефиницията на неизучаван текст, така че да не се включват в помагала, които са в момента на пазара“, заяви Диляна.

Задачата носи 35 точки от крайната оценка. Резултатите ще станат ясни до края на месеца.