Изискването за зелен сертификат у нас предизвика сериозно напрежение. Образуваха се опашки пред пунктовете за имунизация и лабораториите в цялата страна. Здравните власти вече промениха част от изискванията в COVID пандемията.

Основният мотив – хората да не бъдат затруднени в извършването на служебните си задължения. Здравните власти дадоха 4 дни отсрочка  преди да започнат санкциите.

Снимка: btvnovinite.bg

Ресторантьорите излязоха на протест и днес срещу новите по-строги мерки. 

В момента Националната здравно-информационна система издава над 15 хил. сертификата за час. Резултатът от наплива за ваксини е над 23 хил. поставени дози към 17 ч. 

Какво се промени ден след заповедта? 

Още в първия ден от новите мерки здравните власти решиха сертификатът за преболедувнае да е с валидност 12 месеца, а не 6 месеца, както беше предварително записано.

Сертификат за ваксина пък ще се издава още след първата игла при двудозовите ваксини. Издаването на документите днес беше блокирано заради срив в системата.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента Националната здравно-информационна система издава над 15 хил. сертификата за час. Резултатът от наплива за ваксини е над 23 хил. поставени дози към 17 ч.

Опашките в София

В София се образуваха огромни опашки пред пунктовете за ваксинации и лабораториите. Част от хората бяха дошли още с оттварянето на кабинетите.

Причината за забавянето и образуването на опашка беше срив в системата. Това отказа част от желаещите ваксина. Опашки имаше и пред моловете, но за тестове. Хората бяха изключително недоволни, че ще им се налага през няколко дни да се редят на пунктовете, за да отидат на работа.

Проверка на bTV установи, че в големите лаборатории в София безплатни тестове все още няма. Очакват ги в следващите дни. Надяват се да има достатъчни количества, така че да не решават те кой да си плати и кой – не.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров увери, че безплатни тестове ще бъдат предоставени на вички лаборатории, които имат право да извършват такива тестове.

Ситуацията в страната

В Бургас първите желаещи да се ваксинират се наредиха пред пункта още от 5 ч. сутринта. Сред тях беше и работникът в кухня Стоян Стоянов. 

По думите му шефът ги предупредил, че всеки служител трябва да се ваксинира, ако иска да работи.

Снимка: btvnovinite.bg


 
И там системата блокира. Медиците преминаха към аналогово въвеждане на данните – на лист хартия. От информационно обслужване обясниха проблемите със засилен трафик и злонамерени атаки.

В дома за стари хора във Велико Търново служителите платиха тестовете си, за да отидат на работа. Част от служителите обявиха, че или ще излязат в отпуск, или ще напуснат. 

В Хасковско едновременно се извиха опашки и за ваксина, и за изследвания. С безплатни тестове разполагат само 4 лаборатории в областта. В Благоевград пък ресторантьори спонтанно блокираха входа на здравната инспекция заради липса на безплатни тестове.

Снимка: btvnovinite.bg

От там успокоиха, че материалите ще бъдат налични от понеделник.

В част от градовете, като например Велико Търново и Бургас, на метри от опашките за ваксина хора с плакати от политическа партия „Възраждане“ протестираха против ограниченията.