След временното спиране на ваксинацията с „АстраЗенека“ у нас заради смъртни случаи у нас и по света, от днес имунизацията с препарата се възстановява.

От днес отново започна поставянето на ваксината на записалите се през електронния портал.

Процесът върви засега без опашки и без особен интерес.

„При толкова милиони дето са ваксинирани, това че има 30 души с оплаквания, може и починал, каква е гаранцията, че е от „Астра Зенека“. Просто с тая ваксина  ми се дава поле за изява, да мога да отида в чужбина, защото обичам да се разхождам чужбина. Като направят тези паспорти ще остана вързан, никъде няма да мога да отида“, коментира Мирослав Янчев, първият ваксиниран днес в пункта на Александровска болница.

В ранните часове на деня хората като Мирослав пред ваксинационните пунктове в София бяха малцина. Повечето чакаха за втората си доза от друга ваксина.

„Хората трябва да се ваксинират с която и да е ваксина, защото самият COVID-19 е доста тежко заболяване, а освен всичко останало се появяват все по-нови и лоши щамове“, казва д-р Момчил Керемедчиев от Александровска болница.

Сега се ваксинират както хората, пропуснали датата си, така и тези, които са се записали за днес. Новите желаещи ще могат да си запазят ден и час през електронния регистър от утре.

До ранния следобед през пункта на Александровска болница се бяха ваксинирали 56 души с "АстраЗенека", през ВМА - 10, а през Медицинския център на "Пирогов" - 37.

"Хора от електронния регистър, които трябваше да дойдат, ги няма. Но идват други от предишни дни. Смятам, че в някакъв момент ще натежи експертизата и здравният разум", каза д-р Силвия Чолакова, управител на Медицински център "Пирогов"
 
Преди ваксинацията с "АстраЗенека" да бъде сложена на пауза, Десислава Иванова е била склонна да се я постави, но сега е категорична, че не иска. Отказва се и 84-годишният й баща.

Междувременно, с рестарта на имунизацията пред столичната здравна инспекция се изви опашка от лични лекари. Всеки получи по 30 дози за пациентите си.

"При мен за ваксини са 400-500 човека, повечето искат „Пфайзер“ или „Модерна“, а аз получавам само АстраЗенека", обясни общопрактикуващият лекар д-р Иван Димитров.

"Засега дозите на „Модерна“ и „Пфайзер“ отиват за покриване на имунизациите на хората от 1 и 2 фаза и за изборната администрация“, съобщи д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ.