Ремонтът на кабинета вече е факт. Четирима министри бяха освободени, извършена беше и една рокада. Всичко това се случи в отсъствието на премиера.

Денят започна с настояване от опозицията премиерът лично да присъства на рокадите в кабинета. Той обаче така и не дойде.

Минути след края на дебата - около 11:30 ч., от правителствената информационна служба обявиха, че Борисов не е присъствал заради карантина. Тя се наложила след положителен тест за коронавирус на шефката на кабинета му Деница Желева.

Два часа по-късно и премиерът, и хората му се оказаха напълно здрави, а рокадите вече бяха гласувани.

Заседанието започна и в отсъствието на четиримата освободени министри. БСП дори поискаха почивка, за да дадат време на Бойко Борисов да стигне до парламента.

Междувременно в залата от ГЕРБ с декларация насочиха вниманието и към президента.

„С вдигнат юмрук, с подбуди за метеж и обиди срещу законно избраното правителство на България той призова за разпускане на Народното събрание. Подбудителството към престъпление и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент“, каза Даниела Дариткова.

„Колегите от БСП скандират „Оставка“, а всички знаем, че наум викат „Заплатка“. Ако слушаха призивите на техния президент и на хората от улицата, не трябваше да са в зала“, каза от своя страна Юлиан Ангелов от „Обединените патриоти“.

След дълга разправия, викове и ставане на крака рокадите бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев. Хаосът в зала разгневи ГЕРБ.

„Това, което става в тази зала в момента, е срам. Време е да отрезнеете и да спрете това“, каза Маноил Манов.

„Вие сменяте министри при съмнения за корупция, за да спасите корупцията. Мотивът е страх от хората, които протестират, и страх от търсене на отговорност“, каза Корнелия Нинова.

След час и половина дебат промените бяха одобрени със 116 гласа „за“ и 89 „против“.

Междувременно от ДПС и днес не се изказаха по промените нито веднъж. „Воля“ и „Атака“ също запазиха мълчание.

В края на деня парламентът гласува още една оставка – тази на Владислав Горанов и като депутат. Това се случва за втори път, след като преди 6 години той отново отказа депутатското място с мотив пред премиера, че като баща на две деца не иска да стои в пленарната зала за "2000 лева".

След отказа му да се върне в парламента музикантът Калин Вельов остава на депутатската банка. Единственият освободен министър, който се завръща в пленарната зала, е Николина Ангелкова.