Рекордно ниска е била избирателната активност на предсрочния вот в неделя. До секциите, за да упражнят правото си на глас са излезли 39,4 на сто от избирателите, или малко над 2 милиона и 600 хиляди българи.

Тези резултати обаче, не са окончателни. Те са база 100% обработени протоколи от СИК към районните избирателни комисии, уточняват от ЦИК.

Това е с 85 хиляди души по-малко спрямо изборите през ноември мината година. Интересът към вота тогава, спрямо този през лятото, отново е бил с 85 хиляди души по-малко.

Близо 11 процентни пункта по-ниска е избирателната активност сега, ако я сравним с тази от април 2021 година. Тогава да гласуват излязоха над 3 милиона и 300 хиляди души.

В момента се извършва повторна проверка на протоколите и на резултатите. След нея ЦИК трябва да обяви окончателните резултати по партии и от преференциите, както и мандатите между седемте формации, които влизат в 48-ото Народно събрание.

Очаква се окончателните резултати да бъдат обявени до четвъртък, а до неделя трябва да бъдат ясни и имената на депутатите.