Въпреки аргументите на опозицията „против”,  три комсии в парламента одобриха най-важните финансови закони за 2019 г. 

Снимка: btvnovinite.bg

В бюджета са заложени повече пари за образование, социална подкрепа и половин милион лева допълнително за здраве догодина.

Предвиждат се и с 10 на сто по-високи заплати в бюджетния сектор, както и ръст средно с 20% на възнагражденията на учителите.

Снимка: btvnovinite.bg

Заложена е и по-висока с 10% минимлана работна заплата. Вдигат се обаче и разходите за осигуровки - както за най-ниските, така и за най-високите доходи.

А пред bTV финансовият министър съобщи, че държавата и тази зима ще  може да си позволи по 40 лева за коледа за възрастните с пенсия под линията на бедност.

Финансовият министър изчисли, че за да получат най-бедните по 40 лева за коледа ще са необходими 50 млн лева.
„Това е дискусията в момента. В какъв размер с каква диференциация. Много е възможно да наподобява сумите които бяха отпуснати през великденските празници”, посочи министърът на финансите Владислав Горанов.

Коледни добавки се очаква да получат около 1 милион и 200 хиляди пенсионери. А в бюджета за догодина за всички пенсии е заложен ръст от 5,7 на сто – според опозицията недостатъчен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обществото очаква по-сериозно увеличаване. Не приемаме и замразените обезщетения, които остават без промяна въпреки увеличените осигурителни доходи”, заяви Георги Гьоков от БСП.

„ДПС ще предложи максимален размер на пенсиите да се определя всяка година с бюджета на ДОО”, обяви Хасан Адемов.

А след критиката на работодателите за поредното увеличаване на минималната заплата, финансовият министър обеща, че няма да планира каква да е тя през 2022 г.

Ниските нива на заплащане позволяват на качествените хора да изтекат лесно, отбеляза Горанов.
И още – финансовият министър е против искането на бизнеса за отпадане на втората година от майчинството.