На извънредно заседание кабинетът прие държавния бюджет на Република България за 2019 г. Премиерът го определи, като един от най-амбициозните бюджети от началото на прехода.

Заседанието премина без изненади и без промени на вече обсъжданата през седмицата рамка на бюджета за следващата година. Основните спорове между работодатели и управляващи се появиха около вдигането на максималния осигурителен доход и минималната заплата.

Снимка: bTV


Отново се предвижда бюджетът да е на минус – заложен е дефицит от половин процент през 2019 г. Очакванията са животът да продължи да поскъпва – средно с 3% за следващата година. 

Снимка: btvnovinite.bg

Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите.

Снимка: btvnovinite.bg

Управляващите определиха Бюджет 2019, като изпълнение на предизборните си обещания. В него са предвидени над 300 млн. лв повече в образованието и 500 млн. лв. допълнително за здраве. За хората с увреждания са заложени и обещаните 150 млн. лв. повече, както и 50% ръст на средствата за помощи за отопление.   

Снимка: btvnovinite.bg


„За мен той е бюджетът, който изпълнява основните си функции и гарантира ненамеса в по-голяма степен в иконимиката, чрез запазване на данъчната политика и изпълнение на ангажиментите ни”, посочи финансовият министър Владислав Горанов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Минималната работна заплата става 560 лева, до 2021 трябва да достигне 650 лв. Разходите за осигуровки и за работодатели, и за самоосигуряващи се, се вдигат. От Нова година максималният осигурителен доход става 3 хол. лв. В средата на 2019 г. таванът на пенсиите ще стигне 1200 лв. 

Снимка: btvnovinite.bg


 
„Предвиден е номинален ръст на средната пенсия с 6,2%, значително изпреварващ, предвидената инфлация за следващата година. 955 милиона са планирани повече от осигурителни вноски, като приходи спрямо тазгодишния бюджет”, посочи социалният министър  Бисер Петков.

Заплатите в бюджетния сектор ще се увеличат с около 10%, а за учителите средното увеличение ще е с 20%. Така разходите за заплати и осигуровки на държавата ще са с около милиард повече.

Снимка: btvnovinite.bg

Разходите за здравеопазване ще достигнат 5 млрд. 257 млн. и 200 хил. лв.
 
„В сравнение с разходите, които са през 2018, тяхният ръст е 547 милиона лева. От тези ръстът на разходите в НЗОК е 490 млн. лв”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.
 
Премиерът беше категоричен - държавата никога не е била в по-добра кондиция.
 
„Както казва Владислав Горанов: когато цифрите говорят, и най-големите критици трябва да се съобразят с това". Не, че им казвам да запазят радиомълчание, а да говорят в цифри”, заяви премиерът.
 
Изказването вероятно беше насочено към президента, който преди време изпозлва именно думата „радиомълчание”, с която призова Комисията за нов боен самолет да не коментира анализа на офертите за изтребител.