580 кг пластмаса са извадени от река Банщица, която е приток на Струма, при кюстендилското село Ябълково. Те са били сортирани на ръка от шест души за три часа, след което са извозени за рециклиране.

Зад зелената акция стои екипът на „Чиста Струма“, който на 18 юни организира благотворително бягане. Таксите за участие в събитието бяха насочени към каузата на сдружението. Тогава бяха събрани 3500 лева, а малка част от тях са използвани в последната инициатива за почистването на река Банщица.

Освен материалната подкрепа, която беше получена тогава, събитието даде гласност и за екологичния проблем, а участниците по трасето бягаха с мисъл за природата.

Зад сдружението „Чиста Струма“ стоят доброволци, които започват да събират боклуците по брега на реката при село Долна Гращица в свободното си време. Постепенно все повече хора се увличат в каузата им и започват да се интересуват и да помагат.

Във времето от "Чиста Струма" организират различни кампании и правят кратки филмчета за почистването на реката и боклуците, които се вадят от нея. 

„Вече работим с всички институции, с много хора на място. Няма да спрем, докато не изчистим всичко и не спрем замърсяването. Искаме и да разказваме как една замърсена река може да бъде спасена и как това зависи само от енергията на хората. Пък дано вдъхновим и други хора на други реки да действат“, споделят от екипа на сдружението.

През юни са подадени и документите за съоръжение за улавяне и отвеждане на отпадъци, което ще "почиства" периодично река Банщица край Кюстендил.

„Тъй като проектът е прецедент за страната ни, процедурата е доста по-сложна отколкото очаквахме. Наложи се да подготвим документация като за строеж на язовирна стена, макар съоръжението ни да е проектирано като много семпло. Знаем, че ще е и много ефективно, затова се надяваме на положителна резолюция от отговорните институции и пуск през тази есен“, казват от сдружението.

На 16 септември за пореден път ще се проведе емблематичната кампания на bTV Media Group - „Да изчистим България заедно“. bTV заедно със своята партньорска мрежа ще обединят усилия отново в името и на каузата за опазване на природата.

„Да изчистим България заедно“ е най-мащабната доброволческа инициатива у нас вече над 10 години. Нейните цели са свързани с установяването на добри доброволчески практики и с насърчаването на отговорно отношение и поведение за създаването на една по-чиста и красива среда за живот.