Регистрираните случаи на заразени с коронавирус у нас остават 23, възрастовият диапазон е широк от 4 г. до 77 г. Това обяви на брифинга тази сутрин председателят на оперативния щаб за ограничаване на вируса проф. Венцислав Мутафчийски.

Децата с положителни проби са три – на 4 г., на 7 г. и на 11 г., никое от тях няма симптоми. Две от тях са в болница, защото са контактни лица, третото е изолирано вкъщи. Практиката е здрави лица да не бъдат в настанявани болница, уточни проф. Мутарфчийски.

Началникът на ВМА отново обяви, че има случаи, в които се нарушава домашната карантина и това е довело до разпространението на опасния вирус.

„Имаме многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина. Една от причините за разрастване на епидемията при семейството, настанено в „Пирогов“, е едно празненство, където са присъствали 24 човека и само за вчера 11 души са потвърдени като положителни плюс двамата заболели от „Пирогов“, обяви председателят на оперативния щаб.

Жената от семейството с коронавирус в „Пирогов“ почина в сряда въпреки усилията на лекарите. Съпругът ѝ от вчера е в критично състояние.

„Лично разговарях с дъщерята на починалата жена и лично съм я уведомил за лицата, които са положителни за коронавирус. Починалата жена няма в момента кой да я погребе, защото всичките близки са под карантина. След нея близките ще могат да отдадат последна почит“, обяви председателят на оперативния щаб.

Ключовите мерки, препоръчани от СЗО, са социалното дистанциране и самоизолиране, напомни проф. Мутафчийски.