Днес приключи регистрацията на партиите и коалициите за местния вот тази есен. 65 партии и 8 коалиции са подали документи за участие във вота.

Снимка: btvnovinite.bg

На 24 септември изтича срокът за регистрацията на номинираните за кметове и общински съветници. След тази дата ще стане ще стане ясен пълният списък с имена на кандидатите за за местна власт.

Тези избори ще са рекордно скъпи – над 70 млн. лева. Средствата ще отидат за повишаване на възнагражденията на работещите в общинските комисии, които не са повишавани от 2011 г., както и за засилена охрана.

Снимка: btvnovinite.bg

В бюлетината на тези избори партиите и коалициите ще бъдат подредени с номера от 1 до 100. За да няма объркване при преференциите за общински съветници, номерата ще започват от 101 и ще продължават в зависимост от броя на общинските съветници в дадена община, обясниха от ЦИК. Най-голяма е София с 61 общински съветници.

Гласоподавателите трябва да внимават как ще отбележат и предпочитанията си.

„Ако вие не отбележите партията или коалицията и отбележите само общинския съветник, гласът ще е недействителен”, посочи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В последния ден се регистрира и ВМРО. Те ще издигнат свой кандидат за една от очертаващите се най-тежки битки – тази за кмет на София. 

„Това ще ви го кажа другата седмица, когато ще е нашето официално обявяване, но така както наблюдаваме кампанията в София, София не е само жълтите павета, но и „Люлин” и „Младост”. Резултатът няма да бъде битката между двете дами, заяви Ангел Джамбазки.

Не е ясно дали другият им партньор в Обединените патриоти НФСБ също имат свой кандидат. А от „Атака” обмислят своя номинация.

Именно битката за София се заплита все повече.

Засега в надпреварата официално са омбудсманът Мая Манолова, настоящият кмет Йорданка Фандъкова, номинацията на „Демократична България” – Борислав Игнатов  и от „Спаси София” се изправя Борис Бонев и бившия кмет на район „Младост” Десислава Иванчева.