Голямата битка на тези избори ще бъде между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, каза в „Лице в лице” социологът Мира Радева.

Тя коментира и скандала в началото на кампанията, свързан с кандидата на „Демократична България” – арх. Борислав Игнатов.

„Всяка една кампания има своите големи неизвестни и когато се хвърлят „бомби” в последния момент, те по-скоро водят до обратен ефект. Странно ми е, че се използва приятелка на кандидат за кмет на София за подобни кампании. Истината е, че българинът е консервативен, но не се влияе от подобни „бомби”. Когато обаче смятаме, че някой е несправедливо нападнат, ние започваме да го защитаваме. Засилва се и интересът към дадената личност. Изведнъж тази негативна кампания може да доведе до интерес към кандидата и до съчувствие”, посочи Радева.

С този анализ тя направи препратка и към основната битка на изборите – Фандъкова срещу Манолова.

„Йорданка Фандъкова направи един голям пробив в обществените нагласи – ние приехме жена и то много устойчиво в ролята на 4-ия човек в държавата. Фандъкова го направи по един изключително елегантен начин – без да се натрапва, много умерено, много кротко. Даже я забелязвах как отиграва тези тежки кризи, които имахме. (…) Мая Манолова направи един голям пробив – няма абсолютно никакво съмнение. Тя също така се превърна в едно от най-обичаните лица на българската политика, оглави протести. (…) Сблъсъкът между тези две кандидатури ще е много интересен. Не знам дали това няма да предизвика онази реакция на симпатия”, каза Радева.

Чуйте пълния разговор в интервюто.