Регистрацията на партии и коалиции за изборите „2 в 1“ започва в Централната избирателна комисия. Тя ще продължи до 29 септември. Към обяд все още няма подадени заявления. 

За участие в двата вота партия или коалиция внася депозит и подписка в подкрепа с минимум 2500 подписа на пълнолетни български граждани. Всеки може да направим справка по ЕГН в сайта на ЦИК дали фигурира в някоя подписка.

Междувременно стана ясно, че фирмата доставчик на машините за вота – „Сиела Норма“ са поискали наем за машините, използвани от държавата на предишните избори.

Централната избирателна комисия е приела облекчени условия за регистрация за вота „2 в 1“ с една подписка, но с два депозита от 2500 лв.

„Приели сме, че след като избирател подкрепя дадена партия да участва в изборите - за него няма значение дали ще участва в парламентарни или президентски. Затова приехме, че е достатъчна една подписка. Тези партии, които ще участват само в единия от двата избори ще трябва също да представят отделна подписка от 2500 подписа“, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

От ЦИК очакват скоро да бъде решен въпросът с машините за изборите. Фирмата „Сиела Норма“, доставчик на машините, е готова да достави машини под наем, стана ясно от писмо до комисията. „Сиела Норма“ обаче има финансови претенции към ЦИК според тях, машините са тяхна собственост, искат да им се плати наем за използваните на 11-ти юли машини – в размер на 14,4 млн. лв.

В случай, че ЦИК не притежава машините към 14-ти ноември, предлагат да ги дадат под наем на цена по 1500 лв. на устройство. ЦИК обаче са категорични, че устройствата са държавна собственост.

„Цялата стойност от 31 млн. лв. без ДДС са платени от ЦИК на 5 юли и смятат, че машините са държавна собственост. Не е приключил договорът, защото не е прехвърлен софтуерът от „Сиела“.

В момента, в който бъде изпълнено това задължение – ще бъде платен и софтуерът. В момента в страната има над 11 хил. устройства, а до края на следващата седмица ЦИК очаква да подпише договор за доставка на още 1600 машини.

До 17 ч. днес е срокът, в който „Сиела Норма“ трябва да представи в ЦИК оферта по обявената обществена пръчка за логистиката и техническото обслужване на машините за гласуване на изборите на 14 ти ноември, с евентуален втори тур на президентските избори. Час по късно, от 18 ч., е насрочена срещата за договаряне между Комисията и поканената за пряко договаряне фирма.