Все още няма окончателно решение, но ЦИК се обединява около мнението, че ще се гласува с една карта, посочи в "Тази сутрин" Росица Матева, говорител и зам.-председател на комисията. Комисията предвижда машината да пуска две разписки с различна дължина, за да е лесно разпределението им в отделни кутии.  

За изборите „2 в 1“ ще бъдат закупени допълнително машини и 26 000 флаш памети на стойност 9,5 млн. лв. Министерският съвет е дал уверение, че ще осигури средствата. В петък е обявена обществената поръчка за доставка на допълнителни машини.

ЦИК е взела решение, че машините за гласуване в чужбина няма да бъдат връщани между двата тура на президентските избори за препрограмиране. От България ще бъдат изпратени допълнителни устройства, на които е заредена бюлетината за президент, ако има втори тур на изборите за държавен глава.

„Обсъждаме различни варианти за гласуване. За момента ЦИК се обединява около мнението да се гласува с една карта, тъй като, ако се гласува с две карти, първо процесът ще се забави още повече и след това е възможно да стане объркване с всичките карти, които трябва да ползва секционната избирателна комисия и избирателят“, обясни Матева.

Тя уточни, че водещите избори са за президент, тъй като са редовни избори, а изборният кодекс казва, че когато се организират избори „2 в 1“ за президент и Народно събрание, водещ е жребият за президент.

„При нас също приемаме, че водещи са президентските избори. Обсъждаме и варианта един човек да има възможност да избере и за двата вида избори ли да гласува, или само за единия. При това положение е възможно да се отвори страница с три бутона и избирателят да реши за единия, за другия или и за двата вида избори ще гласува. Възможно е и да му се визуализира бюлетината за президентските избори – има възможност да откаже да гласува за тях и да премине към бюлетината за парламентарните. Все още няма окончателно решение“, каза още Росица Матева.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя съобщи, че за изборите две в едно ще бъдат закупени още 1600 машини и 26 000 флаш памети на стойност 9,5 млн. лв.

„Допълнителните флаш памети са за евентуален втори тур на президентските избори, защото се установи, че няма да имаме време да извлечем данните от 14 ноември, за да ги параметризираме за втория тур. Преценихме, че е по-удачно да закупим втори пакет“, обясни говорителят на ЦИК.

Тя уточни, че комисията е решила в 2119 избирателни секционни комисии да има по две устройства.

„Колкото и бързо да гласува един избирател с машина, той ще прави два вида избор и това ще доведе до забавяне във времето“, отбеляза тя.