Пенсионер от Смолян е осъден за неплатено парно на адрес в София, където никога не е живял. Мъжът разбира, че е длъжник през ноември миналата година, когато отива за пенсията си, а касиерката му казва, че е застрашена от запор.

Поне това не е възможно, тъй като сумата е под минималната работна заплата.

Стефан Иванов започва да търси, как и защо е станал длъжник. Оказало се, че причината за гафа е съвпадение в трите имена на реалния длъжник и на пенсионера. ЕГН на двамата обаче са различни.

"Аз първоначално помислих, че са ми писали тоя адрес и отивам на другия ден в „Топлофикация”, там при юристите и викам: „Аз не живея тук, нещо е станала някаква грешка!”, а жената вика: „Не, ти живееш там, ти живееш в „Люлин”, еди-кой си там микрорайон, блок и т.н. Викам: „Да няма някаква грешка?” и буквално я цитирам: „Законът и „Топлофикация” не грешат!”, разказва той.

От столичната Топлофикация казаха, че са проверили кой е собственика на имота с дългове в Службата по вписванията, където е записан г-н Иванов с неговите три имена и ЕГН. На база на това е била предприета процедурата по запор.

По закон съдебното решение може да бъде обезсилено, добавиха от дружеството.