Живеещите в Кресна блокираха главния път за Гърция (Е-79) по обяд в знак на протест срещу бясното шофиране в района.

В продължение на час те преминаваха по пешеходна пътека, като така спряха движението и се образува голяма колона от чакащи автомобили.

 

Гражданското неподчинение е резултат на липсата на ясна маркировка, светофар и знаци, които да ограничат високоскоростното шофиране по пътя.

Снимка: bTV

Трасето през Кресненското дефиле, Кресна и Градешница е един от деветте най-опасни участъци в страната.

Въпреки подписката от близо 2000 души, в която се настоява за спешни мерки срещу катастрофите, все още не е направено нищо.

В края на миналата година 35-годишният Васил губи живота си на Е-79. С мотопед той прави опит да се включи в движението, когато е блъснат от джип, който карал бързо.

Днес баща му брат му си спомнят с мъка за инцидента и чакат справедлива присъда за шофьора, убил Васил. „Не се спазват никакви мерки за безопасност, просто не се съобразяват със скоростта”, категоричен е Росен Христов, брат на загиналия.

В Кресна настояват за светофар на пешеходната пътека, където всяка сутрин общински служител помага на деца и възрастни в пресичането. „Това е един от най-натоварените пътища в България, който сами виждате, преминава през центъра на града. Преминаването през него е изключително трудно. Общината даде много жертви”, коментира Александър, жител на Кресна.

Местните искат още поставянето на изкуствени неравности по пътя в града, както и камери за скорост.

От Пътната агенция заявиха, че са предвидени близо 400 хил. лева за обезопасяване на участъка. От полицията в Благоевград пък обещаха да преместят една от камерите в Кресна.