Бедствието в Мизия роди обществен феномен - като доброволци в града пристигат хора, лекуващи зависимости от алкохол и наркомании. Те се присъединиха към доброволци, затворници и дори политици, които помагат на местните след пороя.

Загубил близък до себе си човек, допреди година самият Георги Карчев имал нужда от помощ и често посягал към чашката. Попада на добри хора, вече е чист, а в Мизия пожелал сам да отиде. „Когато изгубиш човек до себе си, мисля, че е много, тук се губи имущество”, казва доброволецът.

Лаконичен за миналото си, мъжът казва, че сега иска да помогне. Това е третата къща, която разчиства в Мизия. „Като видиш тъгата в очите на хората и всичко разбираш. Където трябва, там сме, ние довчера бяхме при друго семейство, изчистихме, хората се усмихнаха”, разказва Георги Карчев.

Доскоро Ясен е бил зависим и от алкохола, и от наркотиците, мисълта за самоубийство често го навестявала, въпреки че е докторант по математика. „Той само със животните общуваше, понеже явно е бил нараняван много, отхвърлян, и затова е решил да сложи една бариера между себе си и човечеството”, обясни директорът на Фондация „Беттел" Диана Ремесел.

Сега и той е в Мизия - по свое желание. Помага и преоткрива смисъла - за бедстващите и за себе си. И дори се съгласява да разговаря с екипа на bTV, макар да крие лицето си. „Сега всичко е унищожено, много малко неща могат да бъдат спасени, но поне доколкото е възможно, може би съм доволен, че аз с нещо мога да помогна”, посочи Ясен.

„Нашата главна цел е да ги научим, че животът има смисъл, ето потоп е минал тук, трагедия ужасна, но хората отново се възстановяват”, допълни Диана Ремесел.

В същото време се появиха твърдения, че се увеличават случаите на болестта „Червен вятър” в Мизия. Това е инфекциозно заболяване, но не се разпространява от човек на човек. Един човек от града е изпратен за лечение в София, трима са настанени в една от болниците във Враца.

Раните по тялото се получават от досег със замърсени повърхности. Специалистите са категорични, че в никакъв случай не може да се говори за бум на заболелите. Съветите към хората са да използват защитни облекла, докато се борят с нечистотиите.

Един полицай е отстранен временно от работа, заради съмнения, че е присвоявал от помощите за бедстващите. Случаят се разследва.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите