Всяка неделя училището в "Красна поляна" се превръща в парламент. Темата отново са т.нар виетнамски общежития.

Духовете са разбунени от проект на Столична община. Идеята е да се съборят 2 от вече опустошените сгради и да се вдигне център за жени и деца в риск. Проектът е на стойност 10 милиона лева, осигурени от еврофондовете.

Снимка: bTV

Това би означавало изселване на около една трета от живущите в блоковете роми да бъдат изселени. Жителите на квартала обаче искат цялото гето да бъде премахнато.

„Това не са наши съкварталци. Не мислят за квартала - мръсотия, кражби, набези, безотговорност... Съжалявам”, казва една от живеещите в „Красна поляна”, а друга допълва: „Не съм съгласна повече да правим компромиси, защото лично аз съм пострадала от хора, които са ме обирали, а синът ми е бит”.

Хората от квартала твърдят, че всеки втори е бил жертва на грабеж. Виждат всекидневно хора от гетото с бухалки, които грабят и заплашват. Нерядко пребиват жестоко.

Снимка: bTV

Само допреди няколко години има постоянно полицейско присъствие. За да опазят реда в квартала общината и полицията поставят карулка на входа на виетнамските общежития. Днес дежурен няма, а тя е в окаяно състояние. Охраната се осигурява от патрули, които не са достатъчни, признават от общината.

Снимка: bTV

Ромите също не крият, че сред тях има и проблемни. „Усмирявали се” взаимно. Не желаят по никакъв начин да се връщат от местата, от които са дошли.

Жителите на „Красна поляна” искат на мястото да се направи парк. За кмета на района обаче това не е опция, а проектът тепърва ще се обсъжда. 

Снимка: bTV

Оказва се няма и законово основание ромите да бъдат преместени – 360 от семействата са настанени още през 90-те години с настанителни заповеди.

Снимка: bTV

„Който и да е и успее да изсели ромите от Виетнамските жилища - всички ще му бъдем благодарни. Аз най-много, защото няма да имам проблеми. Но как да стане ? Ако беше фашизъм - да. След това социализъм - пак ставаше. Как да стане?”, пита Иван Чакъров. Той също не разбира как по време на предшествениците му тези хора са били настанявани.

Снимка: bTV

Търси се вариант коректните наематели сред ромите да получат жилища, докато останалите да не могат да разчитат на евтин общински подслон.

Жителите на "Красна поляна" заплашват с ефективни протести, ако гетото не бъде премахнато.