След наводненията всички училища и детски градини в „Аспарухово” ще са готови за 15-ти септември. Но във все още бедстващата Мизия, както и в Берковица първият учебен ден ще бъде отбелязан при необичайни условия.

Във варненското училище „Любен Каравелов”, където учат 550 деца, все още текат довършителни работи. Това училище посреща приливната вълна на 19 юни. Водата в приземието стига метър. След като изчистват тинята, започва пропадане на настилката в двора.

„Всичко беше отнесено от водата, сега вече сме с нова дограма. Отремонтирана е столовата с прилежащите помещения, фитнес-залата също е в готовност и имаме още малко работа в двора на училището”, обяснява директорът Димитринка Георгиева. Строителната фирма е обещала работата да приключи в неделя.

Досега училището е получило 131 хиляди лева за неотложни ремонтни дейности. Днес приключва почистването и дезинфекцирането на столовата, очаква се БЧК да дари нови столчета и маси. За успешното начало на учебната година ще помогнат даренията на няколко издателства. Учителите, които са заделяли средства във взаимоспомагателна каса, са дарили събраната сума от над 4000 лева и са купили мебели.

В „Морската гимназия Свети Николай Чудотворец" са възстановени двете пострадали лаборатории. Досега са усвоени 78 хиляди лева за ремонти. Основите на сградата бяха подкопани от пороя и са нужни дренажи. Укрепването ще започне в края на месеца и няма да пречи на учебния процес.

Необичаен първи учебен ден в Мизия и Берковица

В бедстваща Мизия учебната година ще стартира в необичайни условия. В двете пострадали училища - ОУ „Цанко Церковски" и Професионалната гимназия по химични технологии „Васил Левски", ремонтът на тотално засегнатите от наводнението първи етажи вече започна.

„Пропадна циментовата замазка, напука се, в момента е отстранена и ще бъде направена нова такава”, обясни Силвия Борисова, и.д. директор на ПГХТ „Васил Левски" - Мизия. Временно на приземните етажи няма да се провеждат занятия. Ще се учи на горните. С оглед безопасността на учениците ще се обособят отделни входове за строителите.

„Не очакваме ремонтът по никакъв начин да попречи на учебните занятия, от гледна точка на това, че фирмата със строителите влиза от единия вход, а другият вход е обезопасен за ученици”, каза още Борисова.

В двора на Лесотехническата гимназия в Берковица пораженията от наводненията са очевидни и опасни за 160-те възпитаници. По думите на директора Христина Христова оградата е пострадала, тъй като панелните покрития, които са над реката, са били разрушени, „Това, което успяхме, е със собствени сили да обезопасим района, тъй като е невъзможно да премахнем панелите”, каза тя.

За разлика от Мизия обаче, в Берковица няма да се налага да съвместяват учебните часове с ремонти, тъй като основният корпус на гимназията не е пострадал при наводненията.