Столичната община обмисля да прекрати възможността детските градини да приемат по своя преценка деца със специални образователни потребности или хронични заболявания. Това става след поредния сигнал за нарушения.

Инициативният комитет за иновативна и качествена образователна система внесе сигнал в Столичната община за нарушения в приема на ДГ 2 "Звънче". „Да се готвят и останалите! Скоро ще има сигнали и за други нарушители в над 100 градини в Столичната община има нарушения”, закани се Васил Николов от комитета.

Позицията на директорката – описаните 98 нарушения в сигнала са изопачени факти. Например, че към 26 януари в общинската система са вписани 372 деца, а всъщност те са с 10 повече.

Родители от детската градина започнаха подписка в защита на директорката. Те също отхвърлят обвиненията.

В съседство е ДГ 43 „Талант”. В детските градина номер 43 "Талант", Там родители от Инициативния комитет откриват 80 деца, които вече са записани, но не са отразени в информационната система на Столичната община.

Сметките показват, че несъответствието е голямо, но директорката Цеца Русимова-Николова твърди, че не знае за такава бройка.

От началото на скандала преди 2 седмици до сега в обществено достъпната система са вписани близо 1000 деца с хронични заболявания.

„Аз съм им наредил неслучайно навсякъде да ги отразят - точно защото да не се създава напрежение и да не се спекулира с приема”, каза зам.-кметът Тодор Чобанов.

Столичната община до момента е проверила 17 детски градини. В половината не са открили нарушения. В една са хванати 3 деца, приети без документи.