Русенското село Бъзън си купува училище. Сградата е била продадена преди 7 години, но пустее и се руши.

След закриването на училището децата на Галина Кавазова са принудени да учат в Русе. Всеки ден пътуват 50 км и плащат по 4 лева за билети. „Разходите за пътя до Русе са доста, доста големи, аз имам две дечица, пътят им струва 10 лв. на ден на двете. Една заплата месечна си отива за път”, казва майката

Това е само една от причините местните жители да си искат училището обратно. То е продадено през 2008 г. от община Ветово, преди селото да премине към русенската община.

„За нас това е голяма загуба. Знаете, че когато в едно село се затвори училището и църквата, то обезлюдява”, коментира и кметът на Бъзън Василена Цанкова.

В селото живеят около 150 деца, които могат да ползват бившето училище като център за изкуства и спорт.

„Място, където децата ни да се събират, за да не са по улиците, за да не са в къщи пред таблетите – да може да общуват, да може да се учат на ценности, да бъдат, както ние бяхме, когато бяхме деца”, обяснява Кавазова.

Хората от Бъзън са започнали кампания за набиране на нужните им 57 000 лв..

„Ако ни помогне цяла България, ако всеки един човек ни подкрепи с едно левче, ние вярваме че ще успеем. Още повече че тази сграда е строена безвъзмездно от жителите на село Бъзън и също така безвъзмездно те са готови да помогнат за нейната реконструкция”, призовава кметът.

Първите 600 лв. вече са постъпили по дарителската сметка. Жителите на Бъзън вярват, че ще успеят да вдъхнат нов живот на своето училище.