Опашки и задръствания бележат преминаването на границата с Турция от дни. Причината е, че пунктовете по няколко пъти на ден спират работа заради задължителна ротация на служителите.

Заради засиления трафик, днес на пункта „Капитан Андреево” работят два пъти повече платна от друг ден. И въпреки обстойните проверки на митничари и полиция, опашки при колите почти няма. До момента, в който започва поредната ротация за деня на граничарите.

„На случаен принцип на всеки два, три или четири часа, това вече пак е централно от програмата се ротират на различни работни места”, обясни Емил Гочев, началник на група на ГКПП „Капитан Андреево”.

Мярката е антикорупционна и не е регламентирано за колко време трябва да се извърши. Докато служителите на гранична полиция сменят работните си места, пунктът на практика спира да работи

Според шефа на смяната отнемала до 10 минути. Опитът на шофьорите обаче показва друго – понякога ротация може да отнеме и час.

А когато ротацията приключи и пунктът заработи отново, чакането продължава. Защото   въпреки че само при колите има 10 платна, половината не работят. Причината за това е, че след поредното съкращение митницата няма ресурс да застане на всяко платно.