Първият у нас робот асистент в болницата "Света Марина" в Плевен осъществи връзка на пациентка с лекуващ лекар, който бе в Ню Йорк, на разстояние около 8000 км, предаде БТА.

Проф. д-р Григор Горчев консултира от Манхатън жена, която е оперирал, като връзката направи роботът "Грег" около 14:00 ч. днес. В разговора участва и проф. д-р Славчо Томов - ректор на Медицинския университет в Плевен. Двамата са първите медици в Югоизточна Европа, въвели роботизираната хирургия чрез робота „Да Винчи”.

Проф. Горчев е в САЩ по покана на Американската асоциация по лапароендоскопска хирургия, а роботът му позволява да поддържа непосредствена близост със своите пациенти и колеги, пише БТА.

„Грег” е висок около 1.20 м и се движи безпрепятствено на етажа в четири операционни зали, в кабинетите и в стаите на пациентите. Той има екран, на който се вижда лицето на лекаря. Чрез звукови колони пациентът чува и гласа на медика.

„Тази връзка има голямо значение за психологическото състояние на пациентите, вече се убедихме в това”, каза за БТА проф. Томов. Според него част от медиците в Европа по-тромаво възприемат съвременните технологии в областта на роботиката и телемедицината, в сравнение с колегите си в САЩ.