Реставрация на крепостта "Кракра" скандализира перничани. Недоволството им е провокирано от вида на историческата забележителност. На мястото на някогашните каменни зидове вече се издигат стоманобетонни стени.

На метри от средновековната крепост "Кракра", която е една от основните забележителности и гордост за района в момента се вижда, че пътят, който води до историческата местност, се асфалтира. Един от най-дискутираните теми през последните години е, че достъпът до туристическите обекти в страната понякога е затруднен заради лоша инфраструктура или липсата на такава. Потребители в социалните мрежи дори определиха модерната визия на крепостта като еклектика или дори кич.

След подобренията средновековната крепост изглежда различно,а проектът, с който Перник ще се опита да впечатли повече туристи, е бил одобрен от министерството на културата. Новият облик, който подразни местните, съвместява средновековни блокове и съвременна визия.

„Аз очаквах самата крепост да си е изградена с камъни, както си е било едно време. Сегашният вид въобще не ми харесва, с някакви пластмасови конструкции”, коментира перничанин.”Избрали сме този вариант и по-точно: стоманобетонна конструкция с полимерни бетонни плочи. А хората не го харесват вероятно, защото са очаквали, че крепостта ще се изгради с камъни”, обясни Росица Янакиева - кмет на Перник.

Полимерните бетонни плочки заедно с асфалтирането на пътя до крепостта и целият проект струват над 4 милиона лева, спечелени по европейски проект. „Може би трябва да е съобразено с автентичния вид, с това, което е открито от археолозите. Това е може би по-модернистично. Доста модерно е направено”, е мнението на Велислав Ангелов.

Юлиана Василева пък коментира, че поне нещо се прави за града. „Основите на крепостта са на дълбочина само 70 см. В началото бяхме внесли проект за доизграждане на стените от камък, от каквото е направена самата крепост и е консервирана през 80-те години, но това беше отхвърлено от Института за паметниците на културата”, уточни Янакиева.

След като ремонтът приключи, до крепостта ще се стига срещу билет за вход, чиято цена все още не е ясна. Със или без одобрението на всички пълната реставрация ще бъде факт след около 3 месеца. Ремонтът на средновековната забележителност струва близо 5 милиона лева.