Служители на фирма за бързи кредити пребиха вчера свой длъжник в с. Каблешково. Оказа се, че наказателният отряд на фирмата „Вега 1” и друг път се е саморазправял с хората от ромската махала на селото, просрочили вноските по заемите си.

Пребитият е 57-годишен мъж. Като видял четиримата едри мъже, побягнал и от страх се заключил в банята си. Това обаче не спряло биячите, които разбили вратата, издърпали стопанина на двора и го пребили.

По-късно т.нар. "консултанти" са били установени от полицията, като всички са служители на айтоския клон на „Вега 1”. Пострадалият бил поръчител на заем, теглен от негова позната в размер на 800 лв. Кредитополучателят спрял да плаща, в резултат на което фирмата за бързи кредити насочила искането си към мъжа.

„Изхвърлиха ме от най-горното стъпало, почнаха да ме ритат”, спомня си пострадалия. Той допълва, че един от мъжете си сложил крака на врата му и казал, че ако до утре не върне парите, ще го убият.

В махалата разказват, че „кредитните консултанти” често им „гостуват”. Всички ги познавали и се страхували от тях. „Казаха да си приготвя ковчега и аз се крия, страх ме е”, споделя Емилия, която изтеглила кредита, заради който пострада неин съсед. Кметицата на Каблешково пък уточни, че никой досега не й е подавал жалба, че е бил тормозен заради неплатени кредити, и затова не е предприела нищо.

Фирма „Вега-1“ ООД е регистрирана в Шумен с капитал от 250 000 лв., управител е 40-годишната Димитрина Стоянова. Неин е съдружник с 45-годишният Светлозар Стоянов. Фирмата има офиси в Шумен, Дулово, Айтос и Търговище.