Голямо количество разпилени електродетонатори откри полицията край врачанското село Косталево.  От прокуратурата съобщиха, че разследват общоопасно престъпление.

Пътят за една от кариерите в района беше отцепен от полицията. Там от вчера се извършва контролирано събиране и взривяване на намерените детонатори. Части от тях са били разпръснати из цялата околност. Хората от съседните села са събирали металните части за вторични суровини. Цяло чудо е, че някой не е пострадал.

От месец селото е подложено на непрекъснат терор. Местна фирма взривявала електродетонатори с изтекъл срок в кариерата. По неофициална информация фирмата трябвало да взриви един милион детонатора. Собственикът обяснявал, че има разрешителни, но не ги показал дори на кмета. Не обезопасил и района.

След взривовете хората масово събирали разпръснатите в голям периметър метални части, включително и невзривени устройства.

„Тук наскоро имахме инцидент, един човек си беше донесъл за вторични суровини да гори кабели, като ги поставил в печката, се взривяват два по-слаби детонатора, а третият стана такъв силен гръм, че все едно бомба е паднала в селото”, разказа кметът Любомир Кръстев.

От няколко дни сапьори претърсват всяка педя земя в района. Извършват се и контролирани взривове, а хората са предупредени да не припарват до кариерата. 

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за незаконно притежание на взривни вещества. Към момента собственикът на фирмата, извършвала взривовете, отказва коментар с мотива, че полицията го проверява.