Проверки на асансьорите в цяла Южна България започна днес регионалният отдел на държавната Агенция за метрологичен и технически надзор.

Опасни и неподдържани асансьори в Пловдив застрашават живота на хората. Констатацията е на техническите инспектори от държавната агенция по метрологичен и технически надзор, които извършиха масирани проверки на асансьори в жилищни и обществени места в града под тепетата.

По принцип се контролират асансьорите в обществените сгради, а над 30 фирми само в Пловдив отговарят за поддръжката на общо 5000 асансьора. Последната подобна проверка в Пловдив преди два месеца установи нередности в асансьорите на УМБАЛ "Свети Георги".

В МБАЛ "Пловдив" инспекторите направиха проверка по документи, провериха дали са спазени предписанията, които касаеха предимно наводнени шахти, увериха се с очите си и с техническите съоръжения, предаде БГНЕС. Четири асансьора за пациенти, два служебни и два товарни има в една от най-големите болници в Южна България, те очевидно са недостатъчни за 15-етажната сграда.

Само докато траеше проверката, единият от асансьорите се развали, а после бе "поправен" с бърз саблен удар от служител по поддръжката на болницата. Друг асансьор пък блокира на 12-ия етаж пред очите на проверяващите.