След двудневни протести в столичния квартал „Младост“, жителите му успяха да спрат, поне временно, още един проект за застрояване на зелена площ.

За целта обаче днес, за втори пореден ден, те направиха жива верига около предвидения за строеж терен. Граждански постове, разположени в леки коли, пък пазеха от багери през нощта.

„Имаме си бизнес сгради, които са празни. Имаме търговски магазини, които са празни. Искаме единствено зелени площи“, заяви новоизбраният районен кмет Десислава Иванчева. Тя беше една от лидерките на протестите срещу застрояването от лятото, които доведоха до оставката на предишния кмет.

Според адвоката на инвеститора – Явор Пенчев, всички разрешителни за строеж са налице, а задължителните обществени обсъждания са направени.

„Планът е минал четири обсъждания. Минал е две обявявания и не са постъпили жалби. Имаме валидно издадени строителни книжа и няма причина да бъде спирано строителството, каза Пенчев.

„Когато става въпрос за събиране на данъци, за някакво обществени мероприятия – всички биваме уведомени по имейл. Когато стане въпрос за някакво обществено обсъждане за строителство или каквото и да е – нито един от домоуправителите не е уведомяван“, възмущават се местните.

Главният архитект на София Здравко Здравков също видя нарушения.

„Процедурата по обявяване на самото разрешение за строеж не е извършена към всички собственици, които са в имота и трябва да бъде довършена. Реално, самото обявяване на строителното разрешение не е приключило. Самото разрешение за строеж не е в сила“, каза той.

Строежът е спрян, поне засега.

Очаква се инвеститорът да поднови процедурата по издаване на ново разрешително за строеж.