Започна почистването на всички речни корита в София. Оборката ще даде сигурност, че пролетните дъждове няма да ни донесат и наводнения.

Голяма част от ненужните вещи столичани изпращат не в кофите за боклук, а в реките. Във водоемите може да се намери дори обзавеждане за дома. Колко замърсени са всъщност реките? От 50-метров участък почистващите фирми изваждат на 12 тона боклук, което се равнява на тежестта на повече от 6 леки автомобила.

До началото на лятото трябва да се почистят корита с обща дължина от 50 километра. Кампанията ще струва 2.5 млн. лева, осигурени от общината и междуведомствената комисия.

Нещотърсачи

Борислав Димитров, който всеки ден почиства столичните реки, събира от дъното им ключове, пари и дори бижута. Пред нашия екип обаче намира по-ценни находки – телефон и шофьорска книжка. Предава ги на полицията.

„Щом съм дошъл в тая река боклуците да изхвърлям, значи съм съвсем нормален човек. Нека моите сънародници да вземат пример и по-малко да се говори, че ромите крадат”, казва Борислав.

Кой е виновен?

Нели разхожда кучето си близо до една от замърсените реки. Разказва, че общината изчистила само отпадъците във водоема, но пренебрегнала прилежащите територии. „Тези спринцовки? Те са от наркоманите. Идват тука бодът се и си заминават. Децата играят тук покрай реката. Не е приятно”, споделя жената.

От общината пък обвиняват столичани за състоянието на реките. „Всичко е от човека, факторът е човекът.. Съседни блокове, околни пространства, най-лесно е в реката...”, смята Ивайло Бонев, който е управител на фирма за поддържане на речни корита.