Общини в Пазарджик и Благоевград може да обявят бедствено положение. Причината е, че всички стари сметища, които не отговарят на изискванията на Европейския съюз, трябва да затворят в началото на годината. 

От 1 януари Кочериново, Рила, Бобошево, Симитли и Благоевград ще останат без сметища.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов обясни, че от новата година боклукът ще се транспортира в съседни общини. 10% от депата в Сандански и Разлог се освобождават, за да покрият нуждите им. „В края на януари започваме да сторим ново депо на стойност 23 млн. лв., което има срок на изпълнение 233 дни”, обясни градоначалникът.

Извозването до близките депа ще създаде проблеми на почистващите фирми. По думите на управителя на компанията за сметосъбиране Васил Бачев ще се правят по-малко курсове с автомобилите и ще е по-скъпо.

Общинският съветник Калоян Ханджийски поиска оставката на кмета и заяви, че неизграждането на депото навреме ще струва 3 млн. лв.

Кметът беше категоричен, че е направено всичко възможно, но обжалване от „псевдозелени” е забавило процедурата за ново депо.

Камбитов обеща, че няма да се вдига таксата за смет и няма и да има затрупани с боклук кофи. Той допълни, че ще поиска държавата да помогне с част от извънредните разходи, които ще възникнат. 

„Компромиси не могат да се направят, тъй като имаме една осъдителна присъда от Европейския съд, като е постигнат компромис от ЕК и нашето правителство последната дата за експлоатация на старите депа да бъде 31 декември 2017 г. След това, ако продължат да се експлоатират старите депа съдът ще ни постанови имуществена санкция предполагам в голям размер”, посочи Ангел Георгиев, директор на РИОСВ- Благоевград.

В Пазарджик депо за смет има, но не може да заработи в законни срокове. Обжалването на процедурата по избор на фирма, която да оперира депото бави старта на експлоатацията му и заплашва чистотата на града.

Днес общинарите ще вземат решение да се отвори депото на свикания кризисен щаб, за да не останат 9 общини без сметище.