Пожар в хотел в курортен комплекс „Чифлика” край Троян изкара наяве неподозирани схеми на водоснабдяване в района.

Сдружение, в което членуват две трети от хотелиерите, поиска с писмо комплексът да излезе от община Троян и да премине към държавата.

Пламъците обхващат хотелския комплекс на 1 март вечерта. Гостите са евакуирани и пострадали няма. Но пожарът разбуни духовете в Чифлика.

"Миналата година от началото на юли фирма "ДАД" отряза достъпа ни до питейна студена вода и ние минахме единствено и само на минерална вода, която е някъде около 48-50 градуса", посочи хотелиерът Искра Митева.

Григорий Костов, управител на хотел, коментира, че се дават суми за вода на нелегитимен ВИК оператор.

Човекът, който доставя и събира пари за питейната вода в комплекса е собственик на изгорелия хотел. Той потвърди, че получава пари заради водоснабдяването и посочи, че плаща на държавата. „Ние плащаме на държавата - за десет години струва близо 19 000 лева да лицензираме, сега втори път лицензираме."

Тарифата се определя на око. "Попита ме колко ти бяха стаите. Аз казах - 5. А, имаш и басейн, викам - значи 160 лева. То даже не е упоменато и в договора. И срещу това ми издават съответната разписка. На всяка една пише различни неща- наем, вода, водопренос", коментира Емил Тунев, собственик на къща за гости.

В писмото си част от хотелиерите настояват комплексът да мине на директно подчинение на държавата и да бъде свързан към ВиК дружество.

Пламен Данов, собственик на изгорелия хотел, заяви, че не иска да се включва към ВИК. „Защо трябва да завися от друг като това е моя собственост."

"И за да спасим курорта единственият вариант е да излезем от тази корупционна схема и да бъдем към държавата. Просто да се отървем от общината и да нямаме нищо общо с нея", добави Григорий Костов. 

В общината казват, че търсят вариант от години. "Не че няма интерес, няма техническо решение толкова бързо да е осъществи", обясни Ангел Ангелов, зам.-кмет на община Троян.

Според експертите на общината хотелите могат да си изградят собствено водоземане.

От Сдружение курортен комплекс „Чифлика” вече са сезирали прокуратурата по подозрения за организирана престъпна група.