Варна, която пострада при юнските наводнения, оказва помощ на Мизия. Морският град изпраща минерална вода, ботуши, лопати и пособия, които са изключително нужни в първите дни след потопа.

А в самата Варна започна настаняването във фургони на хора, останали без дом. 11 семейства - 44 души са първоначално одобрените да живеят в селището с 30 фургона.

Фургоните са осигурени от пожарната, но е забранено поставянето на климатик, което в жегите ги прави неудобни за обитаване. Имат по две спални, кухненски бокс, тоалетна.

Хората обаче не са доволни от условията. „Няма как да живеем, няма удобства. Казват, че има легла, едни легла са, че не може да се спи, казват да носим багажа, то няма как да влизат багажи, до такава степен е задушно, казват, че има хладилници, печки, работи... изобщо няма”, казва ученикът Румен Каракашев, който е загубил баба си в потопа, а майка му е тежко болна.

Неудобство

От 150 души, 100 са отказали да живеят във фургоните. Хората се оплакват, че селището е далеч от града и няма транспорт. Общината пък вече две седмици не им дава пари за обещания втори наем за квартира.

„На 23-ти си платихме от джоба наема, защото ето кога се дават бунгалата и не можахме да останем на улицата...”, казва Силвина Маринова.

„Има изискване за предоставяне на договори, на база на които да се плаща, защото трябва да има ред в разходването на тези средства. Изчакваме да дойдат документите на хората, за да видим какво е основанието за покриване на тези наеми”, обясни кметът на Варна Иван Портних.

Укрепване

В Аспарухово продължават укрепителните и противоерозионни дейности. Където скатовете са укрепени, евакуираните се връщат по домовете си.

„Върнали сме 22 къщи, които бяха изведени поради опасност от свличане. Имаме да връщаме още десетина къщи и край”, каза Олег Колев от общината.

Варна чака държавна помощ от 1 854 000 лв. за преодоляване на преките щети, 10 милиона за укрепване на свлачища и 5 милиона за допълнително възстановяване. Заедно с другите пострадали общини от Североизточна България ще кандидатстват за помощ от Еврокомисията.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите