Предстоят четири почивни дни за Великденските празници. По традиция пътуванията започват още от четвъртък. Вижте къде ще бъде натоварено и кога са полицейските акции.

Засилени са полицейското присъствие, контролът и регулирането на движението по международните и главните пътища. Най-висока интензивност на движение се очаква на 9 април от 11:00 до 22:00ч., на 10 април от 08:00 до 18:00ч. и на 13 април от 10:30 до 23:00ч.

От Пътна полиция призовават водачите да шофират с повишено внимание в следните пътни участъци:

- Международен път Е-79 (София-Драгичево-Дупница-Благоевград-Кулата)

- Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански

- двете посоки през Кочериново до Рилски манастир

- Симитли-Предел-Разлог-Банско

- Калотина-София и Капитан Андреево-Пловдив

- Русе-Хасково

- Ябланица-Шумен

- Русе-Шумен

- Дуран Кулак-Малко Търново

- Бургас-Резово

- Входно-изходните КПП на автомагистралите Хемус и Тракия в посока от и към София

От МВР обявиха и традиционните си практически съвети за шофьори, които цитираме дословно:

ЗА ПЪТУВАНЕТО

-  Пътуването на дълго разстояние трябва да е правилно планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието. Така ще избегнете опасностите, които крие намалената видимост, и ще избегнете върховото натоварване по пътищата. Преди шофиране  по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне 8 часа преди потегляне. Въздържайте се от обилно хранене преди да седнете зад волана, тъй като това води до сънливост и забавени реакции. Не си определяйте предварително точен час на пристигане. Евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

- Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините и чистачките. По-добре не бързайте да подменяте зимните гуми с летни. Не правете компромиси, ако превозното средство е неизправно. Заредете повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

-  Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството (компанията).

-  При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната, на подходяща по-голяма дистанция, за да не притеснявате водача в автомобила пред Вас.

- При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване, докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост напред. Съобразете се с динамичните способности на Вашия автомобил и скоростта на автомобила, който възнамерявате да изпреварите.

- При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал на светофара, не навлизайте в кръстовището, ако има неизтеглили се автомобили.

- При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност и опити за рискови маневри ще  усложнят ситуацията. При образуване на колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и пътните органи.

- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

- При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта, ако пред Вас внезапно се появи неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, несигнализиран велосипед или каруца, които ще забележите на броени метри пред автомобила. При заслепяващ ефект от насрещни фарове веднага намалете скоростта.

-  Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние, както и играещи деца. Те може изненадващо да се появят пред автомобила.

- Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

- Преди гостувания или посещения на заведения предварително определете кой от компанията ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането. Ако няма желаещ за шофьор, по-добре е да отидете с такси.

- Не правете компромис със себе си и близките си, предоставяйки под влияние на алкохол или приповдигнато настроение автомобила си на неправоспособен водач. Това може да доведе до трагичен случай. Подсигурете се, като още преди да сте пили алкохол, предоставите ключовете на автомобила на съпругата си или на човек, който не би допуснал това. 

- Приберете автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност неправоспособният Ви син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели. Възпрепятствайте и управление на мотоциклети,  мотопеди и скутери от неправоспособни.

- Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му  направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.

ЗА УСЛОВИЯТА

-  През зимата по всички пътища се появяват неравности и дупки, банкетите са изровени от валежите. При попадане в тях има опасност от повреди по ходовата част на автомобила, а вероятността да загубите управлението и да катастрофирате е голяма. Движете се със скорост, която да ви позволи да забележите навреме неравност, дупка, изнесени кал и пясък на платното и да реагирате с маневра или спиране. Не се опитвайте, без да намалявате скоростта, да криволичите по платното за избягване на неравности заради голямата опасност да загубите управлението и да попаднете в челен удар с насрещен автомобил, преобръщане или блъскане в крайпътно препятствие. Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове по време на или след дъжд – тогава неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.

-  По много пътища липсва хоризонталната маркировка, заличена през зимата. Това значително влошава ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка и по тъмно. В такива условия увеличете двойно дистанцията, движете се предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта.

- При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в реален риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на тел. 112. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

  • Томина неделя е
  • Похарчили сме повече за Великден тази година отколкото миналата
  • Мокър понеделник в Украйна (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Как празнуват Великден в българското село Йерусалимово
  • Първи слънчеви бани в Бургас, ръст на туристите в Пампорово
  • Задръствания и тежка катастрофа при голямото завръщане след празниците (ОБЗОР)
  • Огромно задръстване блокира стотици хора на магистрала „Хемус”
  • Над 100 хиляди българи са посетили Гърция за празниците
  • Българите са изпратили с 2 милиона SMS-а по-малко за Великден от 2014 г.
  • Кокошка от село Чурек снася зелени яйца (ВИДЕО)