Предстоят четири почивни дни за Великденските празници. По традиция пътуванията започват още от четвъртък. Вижте къде ще бъде натоварено и кога са полицейските акции.

Засилени са полицейското присъствие, контролът и регулирането на движението по международните и главните пътища. Най-висока интензивност на движение се очаква на 9 април от 11:00 до 22:00ч., на 10 април от 08:00 до 18:00ч. и на 13 април от 10:30 до 23:00ч.

От Пътна полиция призовават водачите да шофират с повишено внимание в следните пътни участъци:

- Международен път Е-79 (София-Драгичево-Дупница-Благоевград-Кулата)

- Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански

- двете посоки през Кочериново до Рилски манастир

- Симитли-Предел-Разлог-Банско

- Калотина-София и Капитан Андреево-Пловдив

- Русе-Хасково

- Ябланица-Шумен

- Русе-Шумен

- Дуран Кулак-Малко Търново

- Бургас-Резово

- Входно-изходните КПП на автомагистралите Хемус и Тракия в посока от и към София

От МВР обявиха и традиционните си практически съвети за шофьори, които цитираме дословно:

ЗА ПЪТУВАНЕТО

-  Пътуването на дълго разстояние трябва да е правилно планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието. Така ще избегнете опасностите, които крие намалената видимост, и ще избегнете върховото натоварване по пътищата. Преди шофиране  по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне 8 часа преди потегляне. Въздържайте се от обилно хранене преди да седнете зад волана, тъй като това води до сънливост и забавени реакции. Не си определяйте предварително точен час на пристигане. Евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

- Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините и чистачките. По-добре не бързайте да подменяте зимните гуми с летни. Не правете компромиси, ако превозното средство е неизправно. Заредете повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

-  Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството (компанията).

-  При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната, на подходяща по-голяма дистанция, за да не притеснявате водача в автомобила пред Вас.

- При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване, докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост напред. Съобразете се с динамичните способности на Вашия автомобил и скоростта на автомобила, който възнамерявате да изпреварите.

- При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал на светофара, не навлизайте в кръстовището, ако има неизтеглили се автомобили.

- При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност и опити за рискови маневри ще  усложнят ситуацията. При образуване на колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и пътните органи.

- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

- При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта, ако пред Вас внезапно се появи неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, несигнализиран велосипед или каруца, които ще забележите на броени метри пред автомобила. При заслепяващ ефект от насрещни фарове веднага намалете скоростта.

-  Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние, както и играещи деца. Те може изненадващо да се появят пред автомобила.

- Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.