Отварят триъгълната кула от крепостната стена на Сердика. Историческото пространство е реставрирано и ще бъде една от най-интересните археологически забележителности на София.

Борис Чилев, директор на музея за история на София, посочи, че мястото е познато на софиянци отдавна, но от утре вече ще бъде отворено за посетители от 10 до 18 през делничните дни.

Пространството беше възстановено наскоро от Столичната община с подкрепата на Министерството на културата по т. нар. Норвежки механизъм след много десетилетия различни идеи, планове и съдба, посочи при откриването днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя добави, че за реставрацията и оформянето му са вложени около половин милион лева. Освен като музейно пространство, мястото ще може да се използва и за културни прояви и дискусии.

Снимка: Ладислав Цветков

На събитието днес бяха връчени договори на 42 неправителствени организации, чиито проекти са одобрени за финансиране от Столичната община по програма "Европа". Йорданка Фандъкова отбеляза, че мисията на програмата е да насърчи партньорството между местната власт и гражданския сектор. За деветте години работа по нея успяхме да осигурим финансиране над 3,7 млн. лв. за подкрепа на добрите идеи на гражданските организации, посочи кметът на София.

Тя добави, че благодарение на инвестициите в културно-историческо наследство са разкрити много нови авиолинии, които подпомагат т. нар. уикенд туризъм. По думите на Фандъкова за първите четири месеца на тази година в софийските хотели са регистрирани 13 процента повече нощувки.

В новото пространство днес беше открита фотоизложба в чест на 160 години от рождението на княз Александър Батенберг. Авторът Тошо Пейков е събрал над 130 фотоса от живота на Батенберг - детството му, идването в България, живота му след абдикацията.

Триъгълната кула е открита през 1958 г. при ремонт на булеварда.